Skip to content

Basic Attention Token

Jag har senaste tiden fått upp ögonen för BAT och dess tillhörande browser Brave. BAT baseras på den vanliga ERC20 -token från Ethereum-nätverket och kan köpas och säljas som vilken token som helst. Men när den används i browsern så uppstår dess lite smått geniala idé. Genom att skapa en tre-enighet mellan konsument, skapare och annonsör så får man bort mycket av den “skitreklam” som finns på nätet. Man kan helt enkelt bara genom att surfa, ge incitament både till kreatörer och reklam-makare att hålla sig på mattan och samtidigt skapa bra produkter som belönas via att besökaren återkommer och spenderar mer tid på just deras site än någon annanstans.

BAT är fortfarande lite i barnstadiet dock som med den flesta blockkedje-teknologin men jag tyckte det lät så bra att jag faktiskt kör Brave just nu när jag skriver detta och tänker utvärdera den under en längre tid. Den har dessutom inbyggd adblock och motverkar tracking och fingerprinting.

Den har även stöd givetvis för addons och plugins även om det systemet inte är helt uppbyggt än. Men det finns redan nu ett gäng man kan prova att köra. Har själv inte kommit så långt. Tror detta så småningom kan bli en uppstickare vid sidan av Firefox och Chrome som en av de mest använda läsarna. Frågan är bara om gemene man är tillräckligt insatt för att förstå hur bra det är både för konsument och producent att stödja teknologin. Du kan faktiskt även bara genom att surfa få BAT-tokens… men jag inte riktigt klurat ut hur det ska fungera i praktiken än även om det står en del på hemsidan.

Så något att hålla koll på. Om inte annat bara för att testa en riktigt snabb och funktionabel browser som ligger utanför de sedvanliga läsarna. Finns för de flesta operativsystem dessutom.

Ska nog lägga in mig själv som publisher bara för att se om det ger något. Inte för att jag har en enda läsare i skrivande stund men det var inte heller därför jag skapade den här sidan. Jag behöver bara skriva av mig 🙂

Mer om det i nästa inlägg. Detta var mest bara ett test. Och att berätta om något sjysst jag hittat 🙂

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.