Skip to content

Brave och BAT (del 2)

§Jag skrev för en tid sedan ett inlägg om BAT och dess följeslagare Brave Browser. Efter att ha utvärderat systemet en längre tid har jag kommit fram till ett par slutsatser.

I början när jag använde browsern och dess BAT tokens var jag faktiskt oerhört nöjd. Med Chromium i botten hade den naturligtvis alla fördelar som Chrome bär med sig, med skillnaden att alla delar som kommunicerar med Google tagits bort. Så alltså även utan BAT-systemet så är det en fullt funktionell browser. Det som dock utmärker den sen är då detta system. Kort beskrivet är det en genial ide att sammanfoga betalning för innehållsskapare och behovet av annonser till ett helt eget ekosystem.

Och som sagt, till en början var jag väldigt nöjd. Plånboken som erbjuds stödde till en början endast insättningar, något jag inte hade några problem med och till och med stödde. Som jag ser det så var tanken att detta skulle till största delen vara till nytta för “producenterna” och inte konsumenterna. Men sedan hände något. För att användarna skulle slippa att betala ETH (och hålla de samma) för transaktionskostnaderna så hade man ett samarbete med en exchange vid namn Uphold. För att kunna använda sig av Uphold så krävs det att man genomgår en KYC, dvs du måste identifiera dig för att ta del av andra funktioner i BAT-systemet. Och som sagt, till en början störde detta mig inte alls då jag aldrig hade intention att ta ut pengar ur browsern.

Men till min förvåning några uppdateringar senare så kan jag inte ens längre lägga till pengar till min plånbok då denna har gjorts unisont kopplad till Uphold. Jag kan alltså inte ens längre fylla upp plånboken med egna BAT utan att behöva registrera vem jag är. Då har helt plötsligt idén bakom Brave gått förlorad. Eftersom jag inte längre kan fylla upp plånboken (jag vägrar registrera mig) så kan jag heller inte längre fylla den kvot av BAT som jag delar ut varje månad. Plånboken blir tom. Även om den fylls upp delvis genom att använda sig av annons-systemet så räcker detta oftast inte eftersom antalet annonsörer fortfarande är lågt.

Jag ska dock fortfarande hålla projektet under övervakning och se vad som händer fram igenom. Det bästa de kunde göra är att man kan få välja plånbok och ha en som inte går att ta ut från så man kan bara fylla denna med egna bat, såsom Krypto faktiskt är tänkt att fungera.

Den som lever får se.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.